Fresco I - 1965-09-14

ALGEMENE INFORMATIE
Fresco I; verzameling van afgeronde fragmenten uit de volgende toneelstukken:
-Antigone
-Esmoreit
-De getemde feeks
-School voor vrouwen


Samengesteld door Mevr. Dr. Meia Albarda.
Altijd heeft de mens toneel willen spelen, altijd naar toneel willen kijken. Zelfs in de tijden van verbod speelde men, al waagde men daarbij zijn leven. Hoe hebben de mensen gespeeld? Hoe is het toneel in Europa, zoals wij het kennen, ontstaan?
Op deze vragen trachten de FRESCO'S 1 en 2 een eenvoudig antwoord te geven.
Tragedie en komedie zijn al ongeveer 2500 jaar oud. Aan Dionysos,de God van de vruchtbaarheid van de aarde, offerden de Grieken een bok, een aan hem gewijd dier. Bij dit offeren werd gezongen. Die bokkenzang is de eerste tragedie (tragos betekent bok). De beurtzang tussen de priester en koor, later tussen priester en antwoordgever, de eerste acteur, is dus eigenlijk het eerste toneelspel.
Komos betekent: optocht. Komedie is ontstaan uit de zangen ter ere, alweer, van de God Dionysos. De boeren gingen in optocht door de velden. Een goede zanger ging aan het hoofd van de stoet en vertelde en zong allerlei kluchtigheden.
De tragedie stelt de mensen in de macht van God. De komedie hoont het menselijk bestaan.
Lees verder

(Tekst uit een brochure uit seizoen 1965-66 geschreven door mevr. Albarda.) (*Dit stuk kon aangepast worden aan het niveau van het publiek)
BEZETTING
Première : 14 september 1965 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Samenstelling : Meia Albarda
Regie : Ton van Otterloo
Dramaturgie : Meia Albarda
Maskers : Geertien Klijn
Decorontwerp : Bob Verstraete
Uitvoerenden : Nanny Cijs, Wilma van Klaveren, Ton van Otterloo, Dick Top, Joyce Verstraete, Ilona van Wijk
Muziek : Meia Albarda
Inspiciënten : Arthur Noordhoek Regt
Brochure
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.