School voor vrouwen - 1965-09-14

Fresco I
ALGEMENE INFORMATIE
L' Ècole des femmes is een komedie van Molière. Het stuk bestaat uit vijf akten die in totaal 1779 verzen bevatten.

Arnolphe (een 42-jarige heer die uit ijdelheid zijn naam heeft veranderd in meneer de la Souche) wil trouwen, hoewel hij tegelijkertijd bang is door een listige vrouw te worden bedrogen. Hij besluit te trouwen met de 17-jarige Agnès, een zeer onnozel en naïef meisje dat sinds haar vierde op kosten van Arnolphe in volledige afzondering in een klooster is opgevoed en bijgevolg niets weet over het echte leven. Horace, de zoon van een goede vriend van Arnolphe, is echter verliefd geworden op Agnès.
Hij slaagt er dankzij de onoplettendheid van Arnolphes bedienden Alain en Georgette in een ontmoeting met haar te hebben. Wanneer Arnolphe Agnès later ondervraagt, blijkt zij in de waan te verkeren dat ze met Horace zal trouwen. Arnolphe besluit daarop zijn huwelijk met Agnès zo snel mogelijk te voltrekken, en ook geeft hij aan zijn bedienden de opdracht Horace met alle mogelijke middelen uit de buurt te houden. Horace ontsnapt later ternauwerdood aan de dood nadat hij eerst is teruggekomen om Agnès te ontvoeren, waarop Agnès besluit zelf te vluchten en zich haar geliefde te verenigen. Horace brengt het meisje echter weer terug naar Arnolphe, omdat hij niet weet dat dit dezelfde persoon is als meneer de la Souche voor wie hij zich eerder moest verbergen. Agnès wil echter niets meer met haar meester te maken hebben.
Wanneer een andere vriend van Arnolphe, Enrique, terugkeert van een reis naar Amerika, blijkt dat hij Agnès' vader is, waarop Horace's vader Oronte besluit zijn zoon aan Agnès uit te huwelijken. Dit alles tot grote woede van Arnolphe

Fragment hieruit werd gespeeld door: Agnes - Ilona van Wijk / Arnolphe - Ton van Otterloo / Georgette - Nany Cijs / Alain - Dick Top
BEZETTING
Première : 14 september 1965 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteurs : Molière
Regie : Ton van Otterloo
Dramaturgie : Meia Albarda
Decorontwerp : Bob Verstraete
Uitvoerenden : Nany Cijs, Ton van Otterloo , Dick Top, Ilona van Wijk
Inspiciënten : Arthur Noordhoek Hegt
Foto's
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.