Antigone - 1965-09-14

Fresco I
ALGEMENE INFORMATIE
De Griekse tragedie Antigone toont ons hoe onredelijk de rede kan zijn.

Na de broederstrijd om de macht tussen Eteokles en Polyneikes, beslist Antigone om, tegen de verordening van haar oom Creon in, Polyneikes toch te begraven. Ze plaatst zich daarmee buiten de wet en komt lijnrecht tegenover Creon te staan die net de troon bestegen heeft. Onwankelbaar blijft ze in haar broederliefde en in haar afwijzing van het politieke denken van Creon. Haar handelen brengt een hele staat aan het wankelen.

Geen ander toneelstuk heeft de fundamentele tegenstellingen en conflicten in een mensenleven zo genuanceerd samengevoegd in één universeel drama. De conflicten tussen de levenden en de doden, individu en staat, man en vrouw, mens en god en ouders en kinderen worden door Sophocles op sublieme wijze verwoord en met elkaar verweven.

Een fragment hieruit werd gespeeld door: Antigone - Wilma van Klaveren / Creon - Dick Top / Ismene - Ilona van Wijk
BEZETTING
Première : 14 september 1965 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteurs : Sophocles
Regie : Ton van Otterloo
Dramaturgie : Meia Albarda
Maskers : Geertien Klijn
Decorontwerp : Bob Verstraete
Uitvoerenden : Wilma van Klaveren, Dick Top, Ilona van Wijk
Inspiciënten : Arthur Noordhoek Hegt
Foto's
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.