Esmoreit - 1965-09-14

Fresco I
ALGEMENE INFORMATIE
De koning en konigin van Sicilië worden eindelijk verblijd met het door hen vurig gewenste kind, zij noemen hem Esmoreit.
Zijn neef Robbrecht tot dan toe de troonopvolger, besluit daaroop de nieuwe kroonprins te vermoorden.
Gelijkertijd wordt in Damascus een voorspelling gedaan waarin een vreemde prins de koning zal vermoorden en diens dochter Damiët zal trouwen. Hierop besluit de koning de prins te laten opsporen om hem aan zijn hof als een zoon op te voeden, om zodoende de moord af te wenden. Hij zendt Platus uit om deze vreemde prins te zoeken.
In Sicilië ontmoet Platus Robbrecht, op het moment dat deze zijn plan om Esmoreit te vermoorden wil uitvoeren, door hem in een put te verdrinken. Platus voorkomt dit door Esmoreit van Robbrecht te kopen(om dusent pont van goude ghetelt), en neemt hem mee naar Damascus.
Ondertussen beschuldigt Robbrecht de koningin van de moord op haar zoon, zij wordt door de koning, die razend van verdriet is, opgesloten. De koning van Damascus vertrouwt Esmoreit toe aan zijn dochter Damiët, en vertelt haar dat het een 'vondeling' is. Vele jaren later ontdekt Esmoreit dat Damiët niet zijn zus is, maar dat hij een vondeling is, en ook dat Damiët verliefd op hem is geworden. Esmoreit is verliefd op haar, maar wil hierop niet ingaan vanwege zijn vrees van lage komaf te zijn, en gaat op zoek naar zijn natuurlijke ouders.
Als Esmoreit tijdens zijn omzwervingen in Sicilië aankomt, komt zijn ware identiteit aan het licht. De doek waarin hij "te vondeling" gelegd was, door Damiët meegegeven, wordt herkend door de gevangen gezette koningin. Aldus worden de koning en de koningin verenigd met hun zoon, Robbrecht blijft echter buiten schot. De verliefde Damiët kan het wachten op haar geliefde Esmoreit niet meer aan en samen met Platus reist ze, verkleed als pelgrim, hem achterna. In Sicilië aangekomen is het weerzien met Esmoreit groot, hij stelt haar aan zijn ouders voor.
De kerstenkoning (kersten = kristen (Sicilië)) is van geluk zo aangedaan dat hij troonsafstand doet ten voordele van zijn zoon en Damiët aanvaardt als zijn schoondochter (Ende ghi selt seker werden sijn wijf). Bij de ceremonie wordt Robberecht herkend door Platus.(Die man brachte u in al dit verdriet). Robbrecht wordt opgehangen (Robbrecht hanctmen hier) en de twee geliefden trouwen.

Hieruit werd een fragment gespeeld: De prologhe - Nanny Cijs / De Coninc van Ceciliën - Ton van Otterloo / Robbrecht zijn neef - Dick Top / De Coninghinne - Wilma van Klaveren / Epiloog Joyce Verstraete.
BEZETTING
Première : 14 september 1965 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteurs : Een abel spel uit het Hulthemse handschrift
Regie : Ton van Otterloo
Dramaturgie : Meia Albarda
Decorontwerp : Bob Verstraete
Uitvoerenden : Nanny Cijs, Wilma van Klaveren, Ton van Otterloo, Dick Top, Joyce Verstraete
Inspiciënten : Arthur Noordhoek Hegt
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.