Wie wordt wijzer van het onderwijs?? - 1974-02-1

ALGEMENE INFORMATIE
Wie wordt wijzer van het onderwijs is een cabareteske satire van een Proloog-collectief, gemaakt voor oudercommissies, onderwijsorganisaties en pedagogische academies.
Centraal staat de functie van het onderwijs in de kapitalistische maatschappij: kwalificatie en identificatie met haar waarden en normen.
De hoofdrollen worden gespeeld door de heer Chris van Veen (voorzitter VNO en oud minister van Onderwijs) en zijn opvolger op het ministerie van Onderwijs destijds minister van Kemenade.

Originele wervingstekst voor dit toneelstuk:
Niemand zal nog ontkennen dat het onderwijs iets - zo niet alles - te maken heeft met de maatschappij. Dat het onderwijs ook de on gelijkheid handhaaft tussen de arbeiderskinderen en de kinderen uit de hogere en midden-inkomensgroepen, is langzamerhand ook al een open deur. Proloog maakte over deze stelling eerder een discussie-programma voor onderwijzers, aanstaande onderwijzers en ouders:
Een vier is een vier.
In de nieuwe onderwijsproduktie willen we verder gaan. Hoe komt het dat onderwijs de sociale maar vooral de ekonomische ongelijkheid en de hiërarchie van de kapitalistische maatschappij weerspiegelt? En hoe kan daartegen een politieke tegenkracht ontstaan?
Wij denken dat dat moet gebeuren door de opkomende oppositie binnen de scholen te verbinden met de strijd daarbuiten (in de fabrieken, in de wijken). Want uiteindelijk zullen de mensen álles zelf moeten gaan bepalen: ook wie er nou eigenlijk wijzer wordt van het onderwijs!
Voor ouders en (toekomstige) onderwijskrachten)
BEZETTING
Première : 15 februari 1974 - Kargadoor, Utrecht
Auteurs : Collectief
Regie : Frans de Vette
Decorontwerp : Collectief
Kostuums : Collectief
Uitvoerenden : Marlies Hamelynck, Rik Hancké, Kommer 't Mannetje, Thea Roding, Jan Smeets
Muziek : Bonki Bongaerts
Musicus : Bonki Bongaerts
Collectief : Bonki Bongaerts, Marlies Hamelynck, Rik Hancké, Kommer 't Mannetje, Thea Roding, Jan Smeets, Frans de Vette, Loek Zonneveld
Affiche Brochure Foto's Muziek / CD Pamflet Programma Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.