Een vier is een vier - 1971-09-16

of; Niets is onrechtvaardiger dan ongelijken als gelijken te behandelen.
Werktitel: N.S.K.V. projekt
ALGEMENE INFORMATIE
Cabaretesk discussieprogramma voor onderwijzend personeel, onderwijsvakbonden en pedagogische academies.

Gemaakt door een Proloog-collectief in opdracht van het N.S.K.V.(Nederlandse Stichting voor Kunstzinnigen) en het K.P.C. (Katholieke Pedagogische Centrum). Ten behoeve van hun congressen voor hoofdonderwijzers de grondthemathiek van de onderwijsveranderingen tot een discussieobject maken bij de opening van een twee-daagse bezinningsbijeenkomst.

Het handelt over de illusie van gelijke kansen in het onderwijs van onze maatschappij . Onderwijsvernieuwing dient in het licht te staan van maatschappelijke veranderingsprocessen.

Originele wervingstekst voor dit toneelstuk:
Bij deze vrolijke onderwijsshow over de basisschool is het aardig gelukt om in de titel de inhoud van het programma samen te vatten.
In "Een 4 is een 4" klinkt de ijzeren recht-toe-recht-aan logika van de alles beoordelende onderwijzer in een wereldvreemde school.
In "Niets is onrechtvaardiger dan ongelijken als gelijken behandelen" wordt de mening dat in het onderwijs 'gelijke kansen voor iedereen zouden bestaan ter diskussie gesteld en een aanzet gegeven tot een maatschappij-kritische kijk op het onderwijs.
Goochelend, zingend, jonglerend en polemiserend worden in snelle acts en toegespitste sketches de bestaande basisschool en de daar heersende onderwijsvernieuwing doorgelicht. Doelstellingen en inhoud van het onderwijs krijgen het daarbij nogal zwaar te verduren.
Vooral het laatste deel van de voorstelling waarin de onderwijssituatie van arbeiderskinderen in een maatschappelijk perspektief wordt geplaatst geeft prikkelende stof tot de bij de voorstelling horende diskussie. (voor ouders en (toekomstig) onderwijskader)
BEZETTING
Première : 16 september 1971 - Ped. Academie Kempenhorst, Oirschot
Auteurs : Collectief
Regie : Collectief
Kostuums : Collectief
Decorontwerp : Collectief
Uitvoerenden : Joop Keesmaat, Frieda Pittoors, Jochem Royaards, Bart Scheepens, Jan Smeets
Collectief : Hans Boot, Joop Keesmaat, Frieda Pittoors, Jochem Royaards, Bart Scheepens, Jan Smeets
Adviezen : Vera Danz, Jan Habraken, Peter van den Hoven, Henri van Merwijk
Affiche Brochure Foto's Muziek / CD Programma Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.