Humulus sprakeloos - 1970-09-03

Hij, Zij en de anderen
ALGEMENE INFORMATIE
Humulus (een kleine man) is stom, maar de hertogin verteld hem over een leraar, deze is gekomen om er voor te zorgen dat hij per dag een woord kan zeggen.
"Als mijn kleine Humulus er elke dag aan werkt één woord te spreken, kan hij de volgende dag er twee uit te spreken."
Humulus wordt verliefd op Hélène en blijft een maand lang stil om een voorraad van woorden te maken. Vervolgens werkt hij aan een verklaring die niet meer dan dertig woorden bevat. Met een glorieuze inspanning declameert hij deze. Dan pakt de mooie Hélène uit haar tas een enorme oor-trompet en zegt zachtjes, "Kunt u dat herhalen, alstublieft?"
Een speling van lot had hen samengebracht om als het ware het werk te verdelen: de ene doof en de andere stom!

Programma over de invloed van ouderen op de jeugd. Bestemd voor de laagste klassen van het voortgezet onderwijs.

Jean Anouilh (Bordeaux, 23.06.1910 - Lausanne, 3.10.1987), frans toneelschrijver. Jean Anouilh werd geboren als zoon van een kleermaker en een pianolerares. Na een rechtenstudie werkte hij twee jaren voor een reclamebureau om daarna in 1929 secretaris te worden van Louis Jouvet van de Comédie des Champs-Élysées. In 1929 schreef hij zijn eerste stuk, de klucht "Humulus le muet" en vervolgens in 1931 zijn eerste 'echte' stuk "l'Hermine". Waarop hij besloot van schrijven zijn beroep te maken, in het begin was dit alles behalve makkelijk. De doorbraak kwam in 1937 met "Voyageur sans bagage". Dit toneelstuk werd door Sacha en Ludmilla Pitoëff in het theater des Mathurins opgevoerd.

Personages:
Humulus - Bart Scheepens / De hertogin - Helen Juurlink / De hertog - Cees Wijn / De gouverneur - Jan Cornelis Nooteboom / Hélène - Marian Klaren

Vervaardiging decorschildering: Henk Katee, decor: Arti Dekora, Kostuums:Atelier N.V. Magazijn de Bijenkorf
BEZETTING
Première : 3 september 1970 - Stadsschouwburg Globetheater, Eindhoven
Auteur : Jean Anouilh vertaald door Remco Campert
Regie : Peter Faber
Kostuums : Martyn Hagoort
Decorontwerp : Martyn Hagoort
Uitvoerenden : Helen Juurlink, Marian Klaren, Jan Cornelis Nooteboom, Bart Scheepens, Cees Wijn
Inspiciënten : André van Wijk,
Souffleuse : Ine Ketelaar
Foto's Pamflet
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.