Stikstof - 1970-01-31

Konfrontatie
ALGEMENE INFORMATIE
Eenakter van René de Obaldia, een Franse dichter en toneelschrijver.

In STIKSTOF hebben we eveneens te maken met een outsider;
Tengevolge van alle verschrikkingen die hij in Vietnam heeft meegemaakt, is de soldaat Mike als een volslagen vreemde teruggekeerd in het milieu waaruit hij afkomstig is. Drie jaar lang is hij niet uit de kleren geweest; nu hij weer thuis is denkt hij nog maar aan één ding: slapen. Als hij wakker wordt waant hij zich nog steeds in de moerassen van Vietnam. Zijn moeder wil haar kleine held evenwel nog steeds vertroetelen zoals zij dat vroeger deed. July ziet hem als het vriendje uit haar jeugd, dat nu als een flinke kerel is teruggekeerd. Zij denkt alleen maar aan de indruk die het zal maken als ze met hem bij haar kennissen in de Topless-bar komt.
Stikstof is een ironisch-absurde komedie doorspekt met talloze woordgrapjes. Obaldia steekt hierin uitgebreid de draak met de heldenverering en de militaire waanideologieën. (Tekst uit het begeleidende programmaboekje)

Moeder - Fien Berghegge / July - Ilona van Wijk / Mike - Jaap van Donselaar
Uitvoering decor - Artidecoria
BEZETTING
Première : 31 januari 1970 - Globetheater, Eindhoven
Auteur : René de Obaldia, vertaling Josephine Soer
Regie : Leonard Frank
Regie assistent : Bart Scheepens
Decorontwerp : Johan Lennarts
Uitvoerenden : Fien Berghegge, Jaap van Donselaar, Ilona van Wijk
Inspiciënten : Jan de Rooij, Leo Schoenmakers
Souffleuse : Bea van Mesdag
Foto's Pamflet
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.