Het verhaal van de dierentuin - 1970-01-31

Konfrontatie
ALGEMENE INFORMATIE
Albee is in ons land geen onbekende. Vrijwel al zijn stukken zijn hier met veel sukses opgevoerd. ('Wie is bang voor Virginia Woolf?',
'In wankel evenwicht', 'Alles voor de tuin'.) 'Het verhaal van de dierentuin' is het eerste stuk waarmee hij algemeen bekendheid verwierf.

In dit stuk wordt Peter gekonfronteerd met Jerry de maatschappelijke outcast. Jerry heeft geen plaats kunnen vinden in onze komfortabele maatschappij; zowel zijn afkomst als zijn aanleg en karakter hebben gemaakt dat hij erbuiten is blijven staan. Alles wat voor Peter zo vanzelfsprekend is - een vrouw, kinderen, een thuis, een baan - is dat geenszins voor Jerry. Juist omdat Jerry buiten onze welvarende konsumptiemaatschappij is blijven staan, doorziet hij de voosheid en valsheid van de mythes die zij in standhoudt. Een maatschappij die verlangt dat iedereen zich aanpast aan het beeld van de "ideale, gelukkige mens", zoals zij dat instandhoudt. Een maatschappij die iedereen die zijn vrijheid wenst te behouden eigenlijk niet toestaat te leven.
(Tekst uit het begeleidende programmaboekje)

Jerry - Louis Bongers / Peter - Jurg Molenaar
Uitvoering decor - Artidecoria
BEZETTING
Première : 31 januari 1970 - Globetheater, Eindhoven
Auteur : Edward Albee, vertaling G.K. van het Reve
Regie : Herman Vinck
Regie assistent : Bart Scheepens
Decorontwerp : Johan Lennarts
Uitvoerenden : Louis Bongers, Jurg Molenaar
Inspiciënten : Jan de Rooij, Leo Schoenmakers
Souffleuse : Bea van Mesdag
Foto's
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.