Wilt u meespelen? - 1968-12-04

Instruktieprogramma
ALGEMENE INFORMATIE
'Wilt u meespelen?' is een instruktieprogramma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs, bestaande uit de volgende toneelstukken:

- Harlekinade
  Een montage gebaseerd op stukken uit de tijd van de 'Commedia dell'Arte', samengesteld door Thea Roding.

- Mag ik met u meespelen?
  Een afgerond fragment uit het stuk 'Mag ik met U meespelen' van Marcel Achard.

Dit instruktie-programma brengt de toeschouwer in aanraking met het meest wezenlijke element van iedere voorstelling; het spel. Ieder spel, of dit nu kinderspel of toneelspel is, kent zijn eigen werkelijkheid. In een spel is alles mogelijk. Zo heeft ook het toneelspel zijn eigen werkelijkheid. Achter het spel echter schuilt wel degelijk de werkelijkheid van ons dagelijks leven.

Dat het spelelement het belangrijkste onderdeel is van het toneel willen wij illustreren door fragmenten, die ontleend zijn aan stukken uit de tijd van de "Commedia, dell'arte". Natuurlijk is het geenszins de bedoeling deze historische vorm van toneel zo nauwkeurig mogelijk te rekonstrueren. Wel kunnen wij aan de hand van enkele kenmerken van deze "Commedia dell'arte" de toeschouwer laten zien dat "het spel" de basis is van iedere voorstelling. De figuren Jan Klaassen, Harlekijn en Pierrot hebben zich ontwikkeld uit deze vorm van toneelspel.

De verschillende kenmerken van Jan Klaassen, maar vooral van de Harlekijn en de Pierrot zijn in de loop van de geschiedenis vervaagd. Een kombinatie van al deze typen is de clown. In het meer moderne fragment uit "Mag ik met U mee spel en:'staat deze figuur centraal. Niet als het uitgesproken "circustype" wat de akteurs zouden imiteren, maar als een figuur die bij uitstek "de spelende mens" vertegenwoordigt.

(Uit een wervingsbrief met aankondiging dat programma vanaf november op het repertoire staat.)
Brochure Pamflet Programma Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.