Mag ik met u meespelen? - 1968-12-04

Onderdeel van "Wilt u meespelen?"
ALGEMENE INFORMATIE
'Mag ik met u meespelen?', een afgerond fragment hieruit, is onderdeel van het instruktieprogramma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs 'Wilt u meespelen?'
De verschillende kenmerken van Jan Klaassen, maar vooral van de Harlekijn en Pierrot, zijn in de loop van do geschiedenis vervaagd. Een kombinatie van al deze typen is de clown. In het meer moderne fragment van Marcal Achard staat deze figuur centraal. Niet als een uitgesproken "circus-type" dat de akteurs trachten te imiteren, (ook de clown sterft uit, hij heet nu Charlie Chaplin of Danny Kaye) maar als een figuur die bij uitstek "de spelende mens" vertegenwoordigt. In het spel van de clown is alles mogelijk. De clown schept zijn eigen wereld, en voelt zich niet gebonden aan de logika van onze dagelijkse werkelijkheid. Door de magie van zijn spel tovert hij een nieuwe wereld, waarin een bezemsteel een paard kan zijn en waarin "Pi minus oneindig" gelijk is aan "omdat ik werk" en "alfa minus omega" gelijk is aan "omdat ik verliefd ben" (als "Pi minus oneindig" nu gelijk is aan " alfa minus omega", dan is "omdat ik werk" gelijk aan "omdat ik verliefd ben")
Ook de toeschouwer die geboeid wordt door het spel, gelooft in de wereld van de clown. Hij kijkt wat verwonderd naar al die dingen die plotseling mogelijk blijken, maar twijfelt toch niet aan de realiteit. "Dat kan niet" is niet mogelijk. In het (toneel)spel is alles mogelijk. De grenzen tussen spel en werkelijkheid vervagen. En spel blijkt gelukkig even reëel iedere andere dagelijkse aktiviteitr De clowns zijjn hiervan het levende bewijs.
Spel is vaak een serieuze aangelegenheid.
De clowns in dit fragment zijn mensen, die in hun spel de werkelijkheid van hun eigen leven niet los kunnen laten. Zij spelen met elkaar, maar plotseling realiseert de een zich dat de ander in het minnespel zijn tegenstander is. Ondanks zichzelf komt dit in zijn spel tot uitdrukking. Wij doorzien zijn (het) spel, en leren zo de achtergrond, de werkelijkheid kennen. (Toneel)spel blijkt plotseling iets te zijn, dat niet los staat van de realiteit, maar inderdaad "een spiegel" is waarin we onszelf of de ander kunnen herkennen. Als clown!!

Isabelle - Thea Roding / Crokson - Jaap van Donselaar / Rascasse - Jurg Molenaar / Auguste - Jowan Krabbendam
BEZETTING
Première : 4 december 1968 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteur : Marcel Achard - bewerking Caroline Bleys
Regie : Shireen Strooker
Choreografie : Peter Faber
Kostuums : Ria Rettich
Decorontwerp : Ria Rettich
Uitvoerenden : Jaap van Donselaar, Jowan Krabbendam, Jurg Molenaar, Thea Roding
Brochure Foto's Pamflet Programma Tekst Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.