Hamlet - 1966-09-12

Jij splijt mijn hart in tweeën
ALGEMENE INFORMATIE
Onderdeel van "Jij splijt mijn hart in tweeën" een Instruktieprogramma bestaande uit fragmenten van toneelstukken.
Hamlet, Prins van Denemarken, doorgaans afgekort tot Hamlet, is een toneelstuk, geschreven door William Shakespeare tussen 1600 en 1602.

De tragedie is onder meer bekend vanwege de monoloog (soliloquie) To be or not to be, die wordt uitgesproken door Hamlet, de protagonist van het stuk.
Hamlet behoort tot het genre van de revenge tragedy (wraaktragedie) die in Engeland door Thomas Kyd werd geïntroduceerd met zijn bloederig toneelstuk "The Spanish Tragedy".
Ook in Hamlet speelt het wraakmotief een grote rol. De vader van de protagonist (hoofdrol), de koning van Denemarken, wordt vermoord door zijn broer Claudius. Deze eist daarna de troon op en wordt zelf koning. Bovendien trouwt hij met de weduwe van zijn eigen broer waardoor hij de stiefvader van Hamlet wordt.
BEZETTING
Première : 12 september 1966 - Studiozaal Schouwburg, Tilburg
Auteurs : William Shakespeare
Regie : Ben Aerden
Decorontwerp : Lukas Smits
Uitvoerenden : Ben Aerden, Fien Berghegge, Jowan Krabbendam,
Muziek : M. Casbergen
Inspiciënten : Leo Schoenmakers
Foto's Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.