Een bruid in de morgen - 1966-09-12

Jij splijt mijn hart in tweeën
ALGEMENE INFORMATIE
Onderdeel van "Jij splijt mijn hart in tweeën" een Instruktieprogramma bestaande uit fragmenten van toneelstukken.

-Een bruid in de morgen, het eerste avondvullende stuk van Hugo Claus, werd geschreven met de urgentie van een hartenkreet: een zedenschets waarin een familie ontwricht raakt.

Vader Pattijn, een voormalig leraar aan het conservatorium, hoopt ooit een concerto te schrijven dat hem eeuwige roem zal brengen.
Intussen fantaseert zijn vrouw over een huwelijk met een rijke baron.
Hun zoon Thomas is een 'simpele ziel' die door zijn zus Andrea wordt gekoesterd. Ze droomt ervan haar geliefde broer op een dag mee te nemen naar de Londense dierentuin.
Het gezinsleven wordt drastisch verstoord door de komst van nicht Hilda die door de ouders als huwelijkspartner voor Thomas naar voren wordt geschoven. Hilda is rijk en vormt als 'een bruid in de morgen' hun wissel op de toekomst.
Ze drijft voorgoed een wig in de liefdesband tussen broer en zus en doet de lang gekoesterde illusies één voor één uiteenspatten. Het grote ontwaken.
BEZETTING
Première : 12 september 1966 - Studiozaal Schouwburg, Tilburg
Auteurs : Hugo Claus
Regie : Ben Aerden
Decorontwerp : Lukas Smits
Muziek : M. Casbergen
Inspiciënten : Leo Schoenmakers
Foto's Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.