Mijnheer Pom en de generaal - 1967-04-13

ALGEMENE INFORMATIE
Mijnheer Pom is een vriendelijke man, die liedjes maakt. Hij zal geen vlieg kwaad doen en vist zelfs met een hengel zonder snoer.

Op een zonnige dag ontmoet hij het meisje Mirjam, dat alleen maar bloemen kan plukken. Omdat mijnheer Pom grote rookwolken uit zijn pijp blaast, komt Boenk, de brandweerman op. Boenk, die zijn brandweerwagen Gijs noemt, bezit een bijzondere Ladder, waarmee hij heel ver naar alle kanten kan uitkijken. Mirjam en mijnheer Pom beklimmen de ladder en bemerken, dat er een leger met een generaal in aantocht is. Boenk en Mirjam nemen de benen, maar mijnheer Pom wil voor de generaal een zelfgemaakt liedje opzeggen.
De generaal voelt zich echter daardoor beledigd en laat mijnheer Pom arresteren door de twee soldaten, waaruit zijn leger bestaat. Boenk en Mirjam staan nu voor de taak om mijnheer Pom te bevrijden. Zij krijgen steun van zuster Anna, die hen in haar kleine auto meeneemt naar de blauwe bergen, waarheen mijnheer Pom is weggevoerd. Via een list weten zij mijnheer Pom uit handen van de soldaten te krijgen. De generaal is aanvankelijk woedend, maar door de doortastende houding van zuster Anna komt hij tot het inzicht, dat generaal zijn maar niks is. Hij besluit ook brandweerman te worden, net als zijn twee soldaten.
Mijnheer Pom besluit het stukje met een liedje.

Personages:
Mijnheer Pom: een buitengewoon vriendelijke, naïeve man.(Jowan Krabbendam)
Anna: een doortastende verpleegster. (Thea Roding)
Boenk: de stoere brandweerman.(Bart Scheepens)
Generaal de Vries: dom en quasi krijgshaftig.(Dick Top)
Mirjam: een dartel meisje met vlechten. (Ilona van Wijk)
BEZETTING
Première : 13 april 1967 - Theater De Schalm, Veldhoven
Auteur : Hep van Delft
Regie : Louis Bongers
Kostuums : Louis Derijks
Decorontwerp : Louis Derijks
Uitvoerenden : Jowan Krabbendam, Thea Roding, Bart Scheepens, Dick Top, Ilona van Wijk
Foto's Pamflet Tekst Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.