SpeelTijd, een leven vol... - 1982-11-02

ALGEMENE INFORMATIE
Een voorstelling over een 65-jarige vrouw met haar herinneringen, ervaringen en conflicten.

Toen Tony 55 was stierf haar man. Haar kinderen waren de deur uit, een baan had ze niet.
"Niemand had het zien aankomen. Twee jaar heb ik zitten wachten op wat er zou gebeuren. Zou ik ook doodgaan, van verdriet? Zou één van de kinderen me komen halen vanavond of morgen? Wachten."
Toen heeft ze de beslissing genomen om door te leven. Alleen en voor haarzelf. Nu is ze 65. Ze zoekt steun bij andere vrouwen, vindt die in haar vrouwengroep en probeert er achter te komen wie ze eigenlijk is. Waarvoor en voor wie heeft ze geleefd, heeft ze wel een leven gehad?

Tijdens de 5 kwartier die de voorstelling duurt ontmoet Tony de vrouwen die ze eens was: de 18-jarige Antoinette, de 33-jarige Nettie en de 45-jarige Net. Ze roepen elkaar ter verantwoording over de keuzes die ze in hun leven hebben gemaakt. Alle vier hebben ze zo hun idee├źn over wat er toen is voorgevallen en waarom dat is gebeurd. Maar wat voor de één een juiste stap was, is voor de ander een stomme beslissing, wat voor de één een onbenullig voorval was, is voor de ander een kwestie van leven of dood.
Een leven vol...
Antoinette wordt geboren in 1917 en groeit op in de omgeving van Antwerpen. Op haar 16e gaat ze van school, ze ziet het leren niet meer zitten. Ze doet ongeschoold werk aan de haven maar stopt ermee omdat haar moeder dat geen geschikte omgeving vindt voor een jong meisje. Het is 1935, crisis. Ander werk vindt ze niet dus blijft ze thuis en helpt haar moeder in de huishouding.
Antoinette: "Thuis zitten, zonder ene cent. Mee moeten eten uit de grote pot van pa en ma en als ge eens iets wilt kopen moet ge geld vragen gelijk een bedelaar. Als we maar konden trouwen dan was ik daar tenminste van af."
BEZETTING
Première : 02 november 1982 - Xenos, Grubbenvorst
Auteur : Lisette Mertens
Regie : Lisette Mertens
Regie assistentie : Elisabeth Boender
Decorontwerp : Marian van den Dungen
Kostuums : Mia Decleir
Geluidscompositie : Rob Slegt
Publieksbegeleiding :Leta v.d. Wal
Uitvoerenden : Margreet Bernsen, Mart Gevers, Marion Setz, Nienke Sikkema
Inspiciënten : Marian van den Dungen
Collectief : Margreet Bernsen, Elisabeth Boender, Marian van den Dungen, Mart Gevers, Marion Setz, Nienke Sikkema, Leta v.d. Wal
Affiche Foto's Programma Tekst Winkel
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.