Liederen van de onderwijsstrijd - 1983-08-27

ALGEMENE INFORMATIE
Themapresentatie "Liederen van de onderwijsstrijd" bij de slotmanifestatie van Toneelwerkgroep Proloog uit toneelstukken vanaf 1970 tot en met 1983.

"Er fietst een vader langs de school" is het openingslied van het programma, uit "Een vier is een vier of niets is onrechtvaardiger dan ongelijken als gelijken te behandelen uit '71.
Dat was niet het eerste diskussieprogramma dat Proloog maakte voor onderwijzers, studenten P.A. en ouders, die bij het onderwijs betrokken wilde zijn.

Al in seizoen '69-70 werd "Afbraak" gemaakt, dat ook meteen het eerste politieke stuk van het gezelschap was. En na "Een 4 is een 4" volgden nog in '74 "Wie wordt wijzer van het onderwijs" in '77 "Onderwijs, een onvoldoende"? In '79 "Geen Vingers, dan gaan we verder" en het afgelopen seizoen bracht "De tafel van bezuiniging".

Als je de inhoud van al die onderwijsdiskussieprogramma's in 14 jaar nader bekijkt, merk je dat er een treffende parallel zit in de ontwikkeling van de onderwijsoppositie en in Proloog's theaterwerk. Zo hoorde je in het onderwijs in '71 de roep om andere, om politieke lesinhouden.

Het openingsverhaal van dit liederenprogramma, dat in een vogelvlucht de eisen en de strijd in het onderwijs aangeeft, maar ook de veranderingen in emancipatie en strijd.
BEZETTING
Première : 27 augustus 1983 - Proloog-gebouw, Trudoplein, Eindhoven
Auteurs : Diversen
Uitvoerenden : Helen Juurlink, Peter Koene, Jan Cornelis Nooteboom, Jan Smeets, Nienke Sikkema
Muziek : Diversen
Musici : Peter Koene, Jan Smeets
Programma Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.