Onderwijs: een onvoldoende! - 1976-11-18

Werktitel: De onderwijsballade
ALGEMENE INFORMATIE
Discussieprogramma voor pedagogische -, sociale academies en onderwijsvakbonden. Gemaakt door een Proloog-collectief met vertegenwoordigers uit het "veld".
Een satire op het psychologisch toneel èn de a-politieke houdingen ten opzichte van leerstof in het onderwijs, en de functie van onderwijs in deze maatschappij. In deze productie werden "Sinnen" (alter ego's uit de rederijckers-spelen. noot red.) gebruikt om de reacties van de spelers te sturen en en van commentaar te voorzien.

Dit stuk "Het onderwijs, een onvoldoende" bestaat uit twee delen: een hoofdplot en tussenscènes.
Het hoofdplot is het verhaal van 2 HBO-studenten Dick en Connie en speelt zich af in de kamer waarin ze samen wonen.
Connie is een pedagogiese akademie-studente en Dick zit op de sociale akademie. De tussenscène staat los van het verhaal van het hoofdplot maar vormt er toch een belangrijk onderdeel van. Het gaat over datgene wat er buiten de kamer van Dick en Connie gebeurt.
Over de maatschappij met z'n arbeidsmarkt, de moeilijkheden van P.A. studenten op hun oefenschool, de moeizame weg om een linkse oppositie op te bouwen. Een maatschappij van gelijkheid, waar de mogelijkheden tot ontplooing van iedereen, ook in het onderwijs, ondergeschikt worden gemaakt aan de belangen van een kleine minderheid.
Een maatschappij die zal moeten veranderen, maar de vraag is, ook voor Dick en Connie: Hoe?
Wij hebben de personages van het hoofdplot uitgesplitst. Ieder personage wordt gespeeld door twee mensen, namelijk aan de ene kant de figuur zoals hij handelt en speelt, aan de andere kant de Sin. De Sin is datgene wat het personage denkt - maar niet zegt - wat het personage zou willen doen - maar niet doet. Soms zijn hoofdfiguur en Sin het met elkaar eens, soms niet. Maar ze zijn en blijven één persoon.
Connie (studente) - Carlijn Evers; Froukje (haar Sin) - Thea Roding; Vertelster - Tatjana Brinkman; Dick (student) - Ber Huiskens; Dap (zijn Sin) - Rik Hancké
BEZETTING
Première : 18 november 1976 - RASA centrum voor wereldcultuur, Utrecht
Auteurs : Collectief
Regie : Otto Honders
Kostuums : Collectief
Decorontwerp : Collectief
Uitvoerenden : Tatjana Brinkman, Carlijn Evers, Rik Hancké, Ber Huiskens, Thea Roding
Muziek : Hans Sanders
Musici : Bots; Bonki Bongaerts (toetsen/gitaar), Noutd Janssen (bas), Sjors van de Molengraft (saxofoon/fluit/percussie), Hans Sanders (gitaar),
:         Floris Teunissen van Manen (drums)
Inspiciënten : Harry Giebelen
Collectief : Tatjana Brinkman, Carlijn Evers, Harry Giebelen, Rik Hancké, Otto Honders, Ber Huiskens, Jan Orbons, Thea Roding, Harrie, Josje Bongaerts, Jan Smeets
Affiche Foto's Tekst Winkel
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.