Scholieren-Verzet-Je - 1975-12-08

ALGEMENE INFORMATIE
Gemaakt door een Proloog-collectief voor scholieren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs. Cabarateske satire die de schoolproblematiek benadert vanuit de praktijk van de scholieren.

Opgebouwd uit concrete schoolervaringen, weergegeven in reacties van naar huis fietsende leerlingen. Analyserende scènes door Rigidius (een 16e eeuwse koopman, naamgever van de school) en de concierge, die elk een visie over school en maatschappij naar voren brengen.
Het verhaal in het stuk globaal:
Enkele leerlingen van het 'Rigidiuscollege', dat binnenkort 100 jaar bestaat, ervaren individueel een aantal zaken op school, waar ze problemen mee hebben. Zowel in de les, als bij de repetities van de schoolrevue, hier wordt een scène over Suriname als te politiek afgewezen.
Een tweetal tracht deze problemen aan de orde te stellen in de klas, in de schoolkrant en in het leerlingenparlement, maar zonder resultaat. De schoolstruktuur, de houding van veel docenten en de passiviteit van de meeste leerlingen lijken onoverwinbare barriéres
Al doende beginnen zij de onderliggende oorzaken te doorzien. En ontstaat er een kleine aktie tegen een onrectvaardige strafmaatregel.
Het stuk eindigt met de vraag; als je verhoudingen wilt ontdekken, waar moet je dan beginnen? Binnen de school of juist daarbuiten!

Deze productie is vaak door de scholieren zelf aangevraagd, en buiten de school om geörganiseerd.

BEZETTING
Première : 08 december 1975 - Effenaar, Eindhoven
Auteurs : Collectief
Regie : Jurg Molenaar
Regie assistentie : Jochem Royaards
Decorontwerp : Jeanette van Aalen, Bert Kok
Foto's decor : Jan Smeets, Bart Vaessen
Kostuums : Jeanette van Aalen
Soc. pedagogie : Jan Smeets
Uitvoerenden : Marlies Hamelynck, Helen Juurlink, Bert Kok, Susanne van Lohuizen, Jurg Molenaar
Muziek : Dirk Dekker
Musici : Helen Juurlink, Bert Kok
Collectief : Jeanette van Aalen, Marlies Hamelynck, Ilya Jongeneel, Helen Juurlink, Bert Kok, Susanne van Lohuizen, Jurg Molenaar, Jan Smeets
Affiche Foto's Pamflet Programma
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.