Houdt den dief! - 1975-12-16

Werktitel: "Werkloosheid"
ALGEMENE INFORMATIE
Een fel realistisch familiedrama over crisis en werkloosheid. De grote diefstal (kapitaalvlucht) gesteld tegenover de criminalisering van een vakbondsmilitant, wiens werkloze dochter een kleine diefstal pleegt. Een toneelstuk,waarin sociaalrealisme en grotesken worden vermengd. Gemaakt door een Proloog-collectief voor vakbonds- en actiegroepen.

- Het stuk opent met het feest van 25 jarig S.E.R. (Sociaal Econimische Raad), de presentatie is in de bekwame handen van Mies (gemodelleerd naar Mies Bouman, bekend van grote inzamelingsacties zoals 'Open het Dorp'). Zij introduceert minister Lubbers en een vertegenwoordiger van Industriebond NVV (voorloper FNV, waarin NVV en NKV fuseerden). Dan komt AKZO, met dochter ENKA, als laatste een Nederlandse medewerker (arbeider) Willem Schuurman, de scène eindigt in het bezingen van de nullijn.
- Hierna een aantal multinationals in bespreking over hoe met de crisis om te gaan. (Uitgangspunt: deze worden als mannen gespeeld, pak met krijtstreep, men spreekt van moederbedrijven daarom groteske, vrouwelijke attributen. Die duiden op de aard van het bedrijf; halve jurken van schuimplastic; kunstvezel, pruiken van steenkool) We introduceren Philips, Hoogovens, AKZO, Unilever, Shell en DSM, die zich in hun onderling overleg PHAUSD noemen. De acteurs gedragen zich als mannen, spreken op rijm, de gebaren zijn grotesk. Hun openingslied is een driestemmig mengelmoes van klassieke stijlen. Zij gaan de crisis met (letterlijk) goocheltrucs te lijf.
- De volgende scène introduceert de dochter van Willem Schuurman, Joke in een Discotheek. Een verzameling van lerende, werkende en werkloze jongeren die hun plek in de maatschappij zoeken. Joke laat zich verlokken om mee te werken aan een inbraak. Welke later gebruikt om Willem Schuurmans in een kwaad daglicht te stellen.
- Ondertussen volgen we de perikelen van AKZO, die haar dochter ENKA naar Zuid Afrika wil verhuizen, geholpen door de regering. De vakbond probeert zich te weren. In de volgende scènes wordt het grote en het kleine stelen tegenover elkaar gesteld.
- Het stuk eindigt weer op het grote verzoenfeest van de S.E.R., waar de uiteindelijke conclusie van de arbeider is:
"Leven en concureren gaan niet samen. Daarom moeten we kiezen. wij kiezen voor het leven"
Slotlied:  Nooit, nooit, nooit, je laten verdelen
             Nooit, nooit, nooit, zeggen: "Het kan niet"
             Wacht niet af thuis in je stoel
             Vertrouw op jezelf
             Allemaal samen, win je de strijd
BEZETTING
Première : 16 december 1975 - Theater Concordia K&C, Enschede
Auteurs : Collectief
Regie : Rik Hancké
Decorontwerp : Rik Hancké, Rieks Swarte
Uitvoerenden : Mia Bundervoet, Joop Keesmaat, Lisette Mertens, Nicoline Nagtzaam, Ton van de Nieuwenhuyzen, Frieda Pittoors, Dries Smits, Rieks Swarte
Muziek : Horst Rickels
Musici : Peter Muskens, Horst Rickels
Goocheladvies : Ted Tevano
Inspiciënten : Huub Huben, Piet Huijbens, Peter Muskens
Collectief : Mia Bundervoet, Maryl Coenen, Rik Hancké, Huub Huben, Piet Huijbens, Joop Keesmaat, Fransje Lippinkhof, Lisette Mertens,
: Nicoline Nagtzaam, Peter Muskens, Ton van de Nieuwenhuyzen, Frieda Pittoors, Dries Smits, Rieks Swarte
Affiche Brochure Foto's Pers Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.