Slappe tijden, sterke meiden - 1974-10-31

ALGEMENE INFORMATIE
Illusies en de werkelijkheid van de (toekomstige) werkende jongeren staan centraal in dit toneelstuk. Opgezet als een diskussie-programma voor de hoogste klassen van het lager beroepsonderwijs en het eerste jaar van de vormingsinstituten voor werkende jongeren. Het werd gemaakt door een Proloog-collectief in een exemplarisch realistische stijl met een consequente opbouw langs een debatlijn.

Uit de begeleidingsbrochure:
In ons toneelstuk hebben wij het personage Ria gebruikt om de kenmerken van de 15 jarige werkende jongeren te bundelen en weer te geven.
Ria is 15 jaar. Ze is net van school af. Ze baalt vreselijk van school en heeft hier de volgende verklaringen voor: "Je moest altijd doen wat zij (leraren, leraressen) zegden. Zij hadden altijd gelijk. We kregen vreselijk stomme lesjes. De besten werden voorgetrokken, wie niet kon volgen lieten ze gewoon zitten. Hierdoor ga je al gauw lol trappen in de klas. Dan krijg je straf. Natuurlijk maak je die straf niet, dan krijg je nog meer straf. Op den duur zie je het helemaal niet meer zitten". Ria is blij dat ze van school af is. Ze wil werken: "Als je werkt ben je geen kind meer, dan breng je geld in."
Maar snel blijkt dat dat werk vinden niet van een leien dakje loopt. Ze solliciteert meerdere keren maar steeds luidt het antwoord: "15 jaar, geen diploma's, 2 dagen vormingsplicht Dat minimumjeugdloon is verrekte hoog! Nee".
Door deze ervaringen wordt door de werkende jongere al snel de schuld aan het vormingsinstituut gegeven. Als Ria eindelijk werk krijgt (supermarkt) laat ze zich bij de sollicitatie mooi inpakken. Ze kent haar rechten niet (waar had ze die ook moeten leren?).Toch is ze blij dat ze werk heeft en droomt van sparen en trouwen.
Deze situatiebepaling was ons globaal vertrekpunt. We weten uit de ervaringen van de vorige jaren dat we niet moeten proberen voor deze groep alles ineens duidelijk en helder op een rijtje te zetten. We hebben geleerd dat het moeilijk is meteen over hun werksituatie te beginnen omdat ze zelf nog zo weinig praktijkervaringen hebben. .....
BEZETTING
Première : 31 oktober 1974 - Akademie der Künsten, Berlijn, BRD (Duitsland)
Première Nederland : 5 november 1974 - Zonnewende, St. Michielsgestel
Auteurs : Collectief
Regie : Lisette Mertens
Decorontwerp : Frans Dekkers
Kostuums : Collectief
Soc. pedagoog : Jan Smeets
Uitvoerenden : Marije v.d. Heuvel, Joop Keesmaat, Jurg Molenaar, Frieda Pittoors, Nienke Sikkema
Collectief : Marije v.d. Heuvel, Joop Keesmaat, Lisette Mertens, Jurg Molenaar, Frieda Pittoors, Nienke Sikkema, Jan Smeets
Affiche Brochure Foto's Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.