Breken en bouwen - 1972-10-07

Werktitel: "Wonen"
ALGEMENE INFORMATIE
Een programma over de gemeentelijke woningbouwpolitiek, de acties er tegen én over de socialistische droom. Informatie en adviezen van TH-studenten, afdeling Bouwkunde. Geschreven en gespeeld in een satirisch realistische stijl. Bestemd voor scholieren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs en buurtgroepen.

Originele wervingstekst voor dit toneelstuk, 1972:
Het onderwerp:
Wie bouwt? Wie woont?
Heeft dat bleek tijdens de 10 weken repetitietijd veel aspekten. Om de voorstelling toch duidelijk en tegelijkertijd levendig te houden zijn we uitgegaan van een groep buurtbewoners, uit een wijk ergens in Nederland. De mensen worden gekonfronteerd met het feit dat hun buurt gesaneerd moet worden Het is voor hen ook moeilijk om al die problemen te begrijpen. Wat gaat er nu gebeuren als deze mensen gaan zoeken naar de werkelijke oorzaken van hun situatie?
Op welke weerstanden stuiten ze dan? Wat voor oplossingen kunnen ze samen bedenken?
Dat is ongeveer wat je in de voorstelling te zien zult krijgen.
Het is echt geen verhaaltje over aardige en minder aardige mensen. Wij proberen met deze voorstelling aan te tonen waar het werkelijk bij de woningnood om gaat. Het is de bedoeling dat ook jullie een aandeel in de voorstelling hebben.
Alles wat wij laten zien willen we met jullie bepraten. Wij verwachten dat jullie met vragen, kritiek, argumenten zullen komen.
Pas in de diskussie kunnen wij elkaar dingen leren, d.w.z wij geven jullie informatie en jullie ons.
Dus wees aktief en kom op. (vanaf 15 jaar)
BEZETTING
Première : 7 oktober 1972 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteurs : Collectief
Regie : Jan Cornelis Nooteboom
Kostuums : Collectief
Decorontwerp : Anthony Bijnen, Willem Cornelissen
Uitvoerenden : Jeanette van Aalen, Joop Keesmaat, Lisette Mertens, Jurg Molenaar, Egbert Peeters, Frieda Pittoors, Jochem Royaards, Frans de Vette
Muziek : Horst Rickels, Piet Souer
Inspiciënten : Chris van Beek, Jean Custers, Theo van den Hoorn, André van Wijk
Collectief : Jeanette van Aalen, Chris van Beek, Anthony Bijnen, Willem Cornelissen, Jean Custers, Theo van den Hoorn, Joop Keesmaat Lisette Mertens, Jurg Molenaar,
: Jan Cornelis Nooteboom, Egbert Peeters, Frieda Pittoors, Jochem Royaards,Piet Souer, Frans Verbeek, Frans de Vette, André van Wijk
Affiche Brochure Foto's Muziek / CD Pamflet Tekst Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.