Wat doe je hier onder je werktijd? - 1972-02-18

ALGEMENE INFORMATIE
Discussieprogramma voor werkende jongeren op vormingsinstituten . Door een Proloog-collectief gemaakt in samenwerking met werkende jongeren, en onder het auspiciën van het WIKOR. Een tekst van Wilhelm Reich maakte onderdeel uit van dit programma.
Opgezet in de stijl van het exemplarisch realisme . Gespeelde voorbeelden uit de dagelijkse ervaring van het publiek stelden arbeid en arbeidsverhoudingen aan de orde . Aan het einde gevolgd door een gesimuleerde discussie tussen de "bedrijfsleiding" en de werkende jongeren.

Originele wervingstekst voor dit toneelstuk:
Toen we besloten speciaal voor werkende jongeren een programma te gaan maken, snapten we dondersgoed dat het moest gaan over zaken die zij belangrijk vinden.
Hoe kom je dat te weten?
Door samen met groepen jongeren te praten, het programma op te bouwen en weer te praten.
Zo kwamen we tot aan spel over de arbeid. In dit spel proberen we te laten zien hoe het meestal is op het werk en wat de meeste werkende jongeren daar meemaken. Ook hebben 't er over wie nou eigenlijk het meeste van die arbeid profiteren.
Zijn dat de arbeiders zelf?
Of zijn dat anderen?
En hoe is dat allemaal zo gekomen?
Vragen waarop wij zullen proberen een antwoord te geven. Maar daar willen we het niet bij laten. Met het publiek willen we erover praten hoe en wat aan de bestaande toestand kan veranderen. (voor werkende jongenen)
(In een vervolg-traject ging men verder met simulatiespelen in de groep.)
BEZETTING
Première : 18 februari 1972 - Levensschool 't Anker , Eindhoven
Auteurs : Collectief
Regie : Jan Cornelis Nooteboom
Decorontwerp : Collectief
Kostuums : Collectief
Soc.pedagoog : Jan Smeets
Uitvoerenden : Ber Huiskens, Jan Cornelis Nooteboom, Frieda Pittoors, Jochem Royaards
Collectief : Jan Habraken, Cis van Helmond, Ber Huiskens, Jan Cornelis Nooteboom, Gerard Pieterse, Frieda Pittoors, Jochem Royaards, Jan Smeets
Adviezen : Bert Boer, Jo Hendriks - Soc. Academie EHV, N.S.K.V.
Adviserende : Coletta Coppens - Vormingscentrum, Kettingstraat Geldrop, Jos van Hoof - Het Anker EHV,
Levensscholen : Hennij Horbach - Vormingscentrum Koenraadlaan EHV, Hanneke Kneepkens - Vormingscentrum, Fazantlaan EHV
Brochure Decor Foto's Muziek / CD Pamflet
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.