Vijanden? - 1971-11-20

ALGEMENE INFORMATIE
Drie sociaal-realistische eenakters van Renke Korn, vertaald door Gerard Pieterse en geregisseerd door Joop Keesmaat. De onderlinge concurentie in de welvaartmaatschappij maakt alleen slachtoffers. Bestemd voor de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs.

1. PICKNICK
Op een open plek in het bos zit de keurige familie Hoogland te picknicken. Hun rust wordt verstoord door de komst van de monteur Smit en zijn vrouw. Smit is een rondborstige kerel die wel van een praatje houdt. De kantoorbediende Hoogland voelt zich mijlenver boven hem verheven en laat dat merken ook. Op den duur ontstaat er een fikse ruzie. Tenslotte vertrekt Smit en krijgt Hoogland "zijn" plek terug.

2. GASTARBEIDERS
De vorkheftruckchauffeur Cor Bogaard is ontslagen. De schuld schuift hij op de gastarbeiders "die spaghettivreters, die hier komen om onze lonen kapot te maken". Zijn vrienden in de kroeg zijn het roerend met hem eens. Als dan toevallig een Italiaan binnenkomt, wordt deze promt het slachtoffer van Bogaard's opgekropte agressie.

3. KERSTMIS
Op kerstavond zit familie de Vries te wachten op de komst van hun zoon Bernard. Deze studeert economie in Amsterdam. Hier is hij bij allerlei acties en demonstraties betrokken geweest en heeft hierdoor een paar weken in de gevangenis gezeten. Zodra hij thuis is laait de discussie over maatschappelijke en politieke problemen hoog op. Het verschil van mening tussen Bernard enerzijds en zijn vader en zwager anderzijds blijkt onoplosbaar te zijn.
BEZETTING
Première : 20 november 1971 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteur : Renke Korn vertaald door Gerard Pieterse
Regie : Joop Keesmaat
Begeleiding : Geke Bello
Uitvoerenden : Helen Juurlink, Wilma van Klaveren, Ton van Otterloo, Hertje Peeck, Nienke Sikkema, Dries Smits, Kees Waterbeek, Cees Wijn
Muziek : Jan Smeets, Tekst en muziek lied
Musici : Marcel Rensen - Gitaar, Toine Lakeman - Ritme
Inspiciënten : Huub Huben, Jan de Rooij
Kleedster : Jeanette van Aalen, Ine Ketelaar
Collectief : Jeanette van Aalen, Geke Bello, Huub Huben, Helen Juurlink, Joop Keesmaat, Wilma van Klaveren, Toine Lakeman, Ton van Otterloo, Hertje Peeck,
: Gerard Pieterse, Marcel Rensen, Jan de Rooij, Nienke Sikkema, Jan Smeets, Dries Smits, Kees Waterbeek, Cees Wijn
Affiche Foto's Muziek / CD Programma Tekst Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.