De kneep - 1970-09-08

ALGEMENE INFORMATIE
'De Kneep' gaat over jonge mensen die intelligent genoeg zijn om zich op normale wijze te uiten.
Toch kunnen ze hun emoties niet helder weergeven. Eigenlijk leven ze naast elkaar, hun enig contact krijgen ze via het spel. Dit spelplezier is de camouflerende uitdrukking van een onderstroom van emoties, angst en onzekerheid. Ze weten niet waarom ze bang zijn, ze weten zelfs niet eens dát ze bang zijn.
Drie jongens, Joop, Tolen en Tom, wonen in één huis.
Tolen probeert via het spel zijn onzekerheid te verschuilen achter een masker. Joop weet zich aardig in evenwicht te houden en Tom, de huiseigenaar, is bang. In dat huis komt het meisje Toos de weg vragen naar het sterhuis Union.
Vanaf dat moment begint het spel van aantrekken en afstoten. Eerst is Tolen aan de winnende hand, terwijl Tom toekijkt hoe Tolen het aanpakt. Tom heeft het voordeel dat hij de huiseigenaar is.
Als Toos flauwgevallen is, probeert Tolen Toms zwakke punt te raken. Hij belooft Tom een aandeel in zijn vriendinnenschaar als hij Joop het huis uitzet. Tolen vindt hem lastig worden.
Hun plannen worden verstoord door Toos. Zij beschuldigt Tom ervan dat hij haar van haar eer beroofd heeft. Tolen ontkent dat. Tom wil het tegendeel bewijzen. Onder het waakzaam oog van Joop blijven Tom en Toos alleen achter.

Vormgegeven via improvisaties onder leiding van Shireen Stroker.

Bestemd voor de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs en kleine plaatselijke schouwburgen.

Tom - Ton Selter / Joop - Jochem Royaards / Tolen - Dries Smits / Toos - Thea Roding

Training Tolen: Sportschool Hein Essink Eindhoven, Kleding Tolen: Ton verheugten Amsterdam
BEZETTING
Première : 08 september 1970 - Studiotheater, Tilburg
Auteur : Ann Jellicoe vertaald door Paul Rodenko
Regie : Shireen Strooker
Decorontwerp : Ria Rettich
Kostuums : Ria Rettich
Uitvoerenden : Thea Roding, Jochem Royaards, Ton Selter, Dries Smits
Inspiciënten : Theo van der Hoorn
Kleedster : Ine Ketelaar
Assistent : Tom Renders
Affiche Brochure Foto's Programma Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.