De laatste bloem - 1970-11-07

of De torenflat van Babel
ALGEMENE INFORMATIE
Collage van gedichten, verhalen en scènes, samengesteld en geschreven door Kees Simhoffer en geregisseerd door Jurg Molenaar.

Een associatieve theaterproductie over kinderen, huisvesting, oorlog en macht.

Bestemd voor de twee hoogste klassen van het basisonderwijs. Deze productie werd gevolgd door een speelles in de klas onder leiding van één van de meespelenden.

Uit een brief naar aanleiding van het uitbrengen van 'Vrijheid' en 'De laatste bloem of de torenflat van Babel':
~~ inzichten hebben Proloog er toe gebracht programma's te maken als 'De laatste bloem of de torenflat van Babel' en 'Vrijheid', beide programma's handelen over de actualiteit van de publieksgroep, waarvoor gespeeld wordt.
Het eerste voor kinderen van de basisschool, gaat uit van de gedachte: "Je kunt niet zeggen, dat de gebeurtenissen die in de wereld plaats vinden de kinderen ontgaan; dat kinderen gespaard zouden moeten blijven voor de ellende in de wereld, dat ze nog tijd genoeg hebben om daarmee geconfronteerd te worden.
Dat is een idee, dat de reële situatie waarin kinderen verkeren negeert. Kinderen worden met de regelmaat van het journaal voor het blok van wanhoop en willekeur, van onduidelijkheid en ongelijkheid in de wereld gezet. We moeten zo vroeg mogelijk een begin maken van een relatie tussen creativiteit en de berichten uit de samenleving. Niet nadrukkelijk en schokkend~~

~~dat ze dingen die ze in en om zich heen vinden, kunnen hanteren tegen de bedreigingen die zich binnendringen in hun wereld."
BEZETTING
Première : 7 november 1970 - Stadsschouwburg - Globetheater, Eindhoven
Auteurs : Kees Simhoffer
Regie : Jurg Molenaar
Regie assistent : Pim Oskam
Choreografie : Adriaan Adriaansen
Decorontwerp : Joop Gijsen
Dia's : Jan Swinkels
Uitvoerenden : Pieke Dassen, Marlies Hamelynck, Pieter Hoes, Helen Juurlink, Jan Cornelis Nooteboom, Thea Roding, Ton Selter, Cees Wijn
Muziek : Jean Lambrechts
Sociaal pedagoog : Jan Smeets
Inspiciënten : Theo van der Hoorn, Hans de Vries
Teksten & ideeën : Pieke Dassen, Jan G. Elburg, Jan Engelman, Adrie van Griensven, Nicolas Guillen, Ted Joans, Marcelino dos Santos,
: Teken voor vrede (Ikor/CVK), James Thurber, Hans van de Waarsenburg
Brochure Foto's Muziek / CD Pamflet Programma Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.