Alexander's santekraam - 1970-09-03

ALGEMENE INFORMATIE
Musical geschreven door Hugo Heinen en gecomponeerd door Cor Lemaire. Via improvisaties geënsceneerd onder leiding van Jan Joris Lamers. Bestemd voor de laagste klassen van het voortgezet onderwijs.

ALEXANDER is de handige en gewiekste volksjongen. Nooit om zijn woordje verlegen. ANTONIO is juist het tegenovergestelde van Alexander. Hij is van goede komaf. Aan geld heeft het hem nooit ontbroken. ROSIEN is als een vogel in een kooitje die er naar snakt eindelijk vrij te zijn. BARTOLO is in de grond van zijn hart een beste kerel. Hij heeft er alles voor over om Rosien een karrière te laten maken,... SCHWARTZ, de zangleraar, is duidelijk het kwade genius van Bartolo. MARIO, de bediende, en LAGERWEY, de ambtenaar, zijn dezelfde soort figuren.

De personages uit "Alexander's Santekraam" zijn te vergelijken met opwindbare speelgoedfiguren. Ze kunnen uitsluitend die handelingen verrichten die in hun mechaniek zijn ingebouwd. Alexander windt de veer op, de handeling komt op gang en naarmate de veer langzaam afloopt, verliezen de personages ook steeds meer van hun energie totdat ze na enige laatste schokkende stuiptrekkingen weer op de plaats stilstaan. En wat hebben ze dan bereikt? Antonio heeft zijn Rosien, maar de volgende dag zal hij waarschijnlijk weer net zo verliefd zijn op een sportwagen of een paar mooie schoenen. Rosien is bij haar oom vandaan, maar geeft een huwelijk wel de vrijheid die zij zich voorstelt? De mislukking van de andere personages is nog evidenter; Schwartz en Bartolo zien hun plannen volkomen in rook opgaan. Alleen Alexander blijft overeind. Hij pakt zijn santekraam weer in. Morgen komt er weer een dag, zijn "struggle for life" gaat voortdurend door.
Er bestaat een duidelijk verband tussen de wereld van "Alexander's Santekraam" en onze huidige konsumptiemaatschappij. Wij trachten ook al onze wensen en behoeften te vervullen door middel van objekten. Wij bedienen ons ook van mensen om dit doel te bereiken. De ideologie van onze maatschappij maakt ook geen essentieel verschil tussen mensen en dingen. En als we eenmaal iets bereikt hebben, dan willen we de volgende dag weer iets anders of er wordt ons weer iets anders aangepraat.

Uitvoering decor - Artidecora; kostuums - Anke Verheul; objecten - NAP
Personages: Alexander - Edgar Danz / Antoine - Jaap van Donselaar / Rosien - Nienke Sikkema / Bartolo - Kees Waterbeek / Schwartz - Ton van Otterloo / Mario - Ton Grosfeld /
                 Lagerwey - Ton Grosfeld (d)
BEZETTING
Première : 3 september 1970 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteur : Hugo Heinen
Regie : Jan Joris Lamers
Kostuums : Jan Joris Lamers
Decorontwerp : Jan Joris Lamers
Choreografie : Adriaan Adriaansen
Uitvoerenden : Edgar Danz, Jaap van Donselaar, Ton Grosfeld, Ton van Otterloo, Nienke Sikkema, Kees Waterbeek
Muziek : Cor Lemaire
Musici : Pierre Courbois - slagwerk, Henk Haverhoek - klarinet, Cor Lemaire - piano, Coen van Orsouw - accordeon
Inspiciënten : Jan de Rooij
Kleedster - Souffleuse : Jeanette van Aalen
Affiche Brochure Foto's Programma Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.