Hoog spel - 1969-08-28

of De soldaat die toneelspeler werd
ALGEMENE INFORMATIE
Musical voor de jeugd van John Arden en Margaretha d'Arcy . Bestemd voor de twee laagste klassen van het voortgezet onderwijs.
Vertaald door Hugo Heinen en geregisseerd door Jurg Molenaar . De omzwervingen en materiële afhankelijkheid van een reizend theatergroepje in de vorm van een muzikale klucht.
 
De volgende beschrijving is een deel uit de tekst die Albert van de Baan voor het begeleidende 45 toeren plaatje maakte (volledig zie muziek):
Op het eerste gezicht is "Hoog spel" alleen maar een plezierig toneelstuk met veel liedjes en muziek en met een sprookjesachtig verhaal. Een groepje reizende toneelspelers wordt het dorp uitgezet door een woedende veldwachter . Luke, een zwervende soldaat, sluit zich bij het groepje aan als toneelmeester . De Engelse koning zendt het groepje naar Frankrijk waar zij hun land zullen vertegenwoordigen ter gelegenheid van het huwelijk tussen de Engelse prins en de Franse prinses . Hun voorstelling dreigt daar in het water te vallen door de listen van de jaloerse Franse toneelspelers en door het optreden van de veldwachter die hen nog steeds achtervolgt . Door het vindingrijke spel van Luke weet het gezelschap toch de uitgeloofde prijs te winnen . Er is in dit stuk meer te beleven dan dit fantastische verhaaltje . John Arden heeft het verhaal gebruikt om dingen te laten gebeuren die minder sprookjesachtig zijn en aan sluiten bij de werkelijkheid . Vaak gebeurt er iets op het toneel dat waar is, ook al Is het maar spel. Oorlog en machtsmisbruik komen ook in het leven voor . De schrijver laat zien dat toneel dat niets met de werkelijkheid heeft te maken, eigenlijk flauwekul is.
Wij hopen dat in de klas over de voorstelling wordt nagepraat . Iedere docent heeft van ons een boekje gekregen waarin nog meer gegevens staan over deze voorstelling . Ook beschikt hij over een grammofoonplaatje met enkele liedjes en tekstfragmenten. Zon en maan en sterrenhemel / Stop de show / Ballade van de oorlog / Ballade van de burgermoraal / Zo'n kus / Wij gaan allemaal naar Londen
De soldaat: Luke
De reizende toneelspelers:
Mijnheer Croke
mevrouw Croke
De clown
Willlam
Esmeralda
De politie:
Brigadier Hopkins
Agent Higginbottom
Mevrouw Higginbottom
Dries Smits

Ton van Otterloo
Fien Berghegge
Kees Waterbeek
Cees Wijn
llona van Wijk

Edgar Danz
Ton Grosfeld
Wilma van Klaveren
Het Engelse hof:
Koning
Prins
Page

Het Franse hof:
Officier
Actrice, madame Zénobïe
Acteur, monsieur Hercule
Koning
Prinses

Ton Grosfeld (d)
Jaap van Donselaar
Marian Klaren


Ton Grosfeld (d)
Wilma van Klaveren (d)
Kees Waterbeek (d)
Kees Waterbeek (d)
Marian Klaren (d)
Vervaardiging:
Decor:

Kostuums:

Maskers clown & Esmeralda:

Overige maskers & sieraden:

Firma Dix

Atelier L. de Wilde

Lisette van Meeteren

Bea van Mesdag & Paul Visser

BEZETTING

Première : 28 augustus 1969 - Globetheater, Eindhoven
Auteurs : John Arden en Margaretta D' Arcy bewerkt door Hugo Heinen
Regie : Jurg Molenaar
Regie-assistent : Cees Wijn
Choreografie : Vera Bergman
Decorontwerp : Else Bongers
Kostuums : Else Bongers
Maskers : Lisette van Meeteren, Bea van Mesdag, Paul Visser
Uitvoerenden : Fien Berghegge, Edgar Danz, Jaap van Donselaar, Ton Grosfeld, Marian Klaren, Wilma van Klaveren, Ton van Otterloo, Dries Smits, Kees Waterbeek,
: Cees Wijn, Ilona van Wijk
Muziek : Jean Lambrechts
Inspiciënten : Theo van der Hoorn, Jan de Rooiij
Kleedster-Souffleuse : Jeanette van Aalen
Affiche Brochure Foto's Muziek / CD Pamflet Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.