Falstaff - 1969-10-16

ALGEMENE INFORMATIE
De Falstaff - proloog is het intro- programma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en is opgebouwd uit fragmenten van Hendrik IV (deel I en II) en Hendrik V van William Shakespeare. De vertaling en bewerking is van Friso Haverkamp.
Via improvisaties geënsceneerd onder leiding van Shireen Stroker (regie) en Peter Faber (bewegingstechniek).

Inhoud: De Engelse kroonprins Hal maakt zich nog niet al te druk over de staatszaken. Het vrije, vagebondachtige bestaan in kroegen en taveernes terkt hem meer dan de kille raadszaal van het koninklijke paleis. Bij zijn nachtelike drinkgelagen bevindt hij zich meestal in gezelschap van Falstaff en zijn kornuiten Points en Bardolf. Vooral de schilderachtige figuur Falstaff, vagebonden gauwdief, onmatig in drank- en woordgebruik, intrigeert hem bijzonder. Toch laat hij zich niet geheel en al door hem inpalmen. Hij doorziet Falstaff's gepoch en hij weet steeds een zekere afstand te bewaren.
Aan het beginvan het stuk ontwaakt Falstaff laat in de middag na een nacht, waarin de wijn weer rijkelijk gevloeid heeft. Tegen Hal, die hem uitgebreid in de maling staat te nemen, beklaagt hij zich over het harde leven der gauwdieven. Points komt met plannen voor een nieuwe roofoverval bij Gadshill.
Als Falstaff weg is, stelt Points aan Hal voor Falstaff een flink de stuipen op het lijf te jagen.
In de volgende scène zijn we getuige van de overval, waarbiij Falstaff en Bardolf zich verre van heldhaftig blijken te gedragen, Zij overvallen de reizigers en worden op hun beurt door de vormomde Hal en Points overvallen. Als Hal en Points thuis zijn, verkneuteren zij zich op de versie die Falstaff aan het gebeuren bij Gadshill zal geven. Falstaff komt in een deplorabele toestand binnen en hangt een verhaal op dat hij door zoveel mannen overvallen werd, dat hij ze niet meer kon tellen.
Falstaff waarschuwt Hal voor de vaderlijke woede over zijn gedrag. Ze besluiten deze scène te spelen. Eerst speelt Falstaff dat hij Hal's vader is en dat hij zich ongerust maakt over het gedrag van zijn zoon. Hal vindt dat hij het helemaal niet goed doet. Hij zal f wel eens voor koning spelen en als hij dat doet, zegt hij precies wat hij van Falstaff vindt. Deze scène wordt afgebroken door de komst van de raadsheer van het hof. Deze komt Hal zeggen dat zijn vader hem wenst te spreken. De oorlog is uitgebroken en Hal wordt bevelhebber van de koninklijke troepen. Falstaff wordt ingedeeld bij het voetvolk.
In de laatste scène is Falstaff in slaap gevallen. In zijn droom heeft hij visioenen over oorlog en dood. Ook de verder ontwikkeling van de relatie met Hal en hun uiteindelijke breuk, ziet hij reeds voor zich.
Als de oorlog is afgelopen, wordt Hal immers koning na de dood van zijn vader. Dan zal de Falstaff- episode uit zijn leven voorbij zijn. Hij zal ernstiger zaken aan zijn hoofd hebben en Falstaff zal voorgoed uit Londen verbannen worden. Dez scène is in de vorm van een droom gegoten om een al te grote vrbrokkeling in de tijd te voorkomen. De gebeurtenissen in de "Falstaff-proloog" spelen zich af in een tijdsbestek van een middag en een avond. Aan het slot horen we van de waard hoe Falstaff aan zijn einde gekomen is.

Falstaff: John Leddy - Prins Hal: Jaap van Donselaar - Bardolph: Hugo Heinen - Points: - Dries Smits - De waard / 2 reizigers / Drost: Kees Waterbeek
BEZETTING
Première : 16 oktober 1969 - Studiotheater, Tilburg
Auteur : William Shakespeare vertaald en bewerkt door Friso Haverkamp
Regie : Shireen Strooker
Bewegingstechniek : Peter Faber
Regie assistentie : Ilona van Wijk
Decorontwerp : Louis Derijks
Kostuums : Louis Derijks
Uitvoerenden : Jaap van Donselaar, Hugo Heinen, John Leddy, Dries Smits, Kees Waterbeek
Inspiciënten : Jan de Rooij, Leo Schoenmakers
Souffleuse : Bea van Mesdag
Affiche Foto's
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.