Met andere woorden - 1969-01-23

Instruktieprogramma
ALGEMENE INFORMATIE
Paul van Ostaijen bewerkt door Carolien Bleys . "Boem Paukeslag" verscheen in "Bezette Stad" en is een van zijn bekendste gedichten.

Bezette stad is een dichtbundel van deze Vlaamse expressionistische dichter. De bundel werd in 1921 gepubliceerd, toen de schrijver 25 jaar was, tijdens zijn verblijf in Berlijn. De gedichten in de bundel staan in het teken van de Duitse bezetting van de stad Antwerpen, thuisstad van de auteur, tijdens de Eerste Wereldoorlog. In deze periode experimenteerde hij met nihilisme, de typografie en dadaïsme; en taste hij zijn grenzen af. Het uiteindelijke resultaat is deze dichtbundel, waarin hij zijn teleurstelling en ontgoocheling met behulp van kleuren, lettertypes en verschillende lettergroottes uitdrukt. (Originaalhoutsneden en tekeningen van Oskar Jespers, - uitgave 1921)

"Waar voorheen de opvoeding in scholen en gezin te zeer gericht was op exacte wetenschap en vierkante begripsvorming is het doel van de voorstelling "Met andere woorden" de toeschouwer gevoelig te maken: A) voor wat gezegd wordt, B) voor wat niet gezegd wordt maar wel gebeurt. Men kan dit eveneens omschrijven als een "voeding van fantasie" door middel van de suggestie. Eerst wordt de sfeer nog aangegeven door middel van sentimenten, later moet de toeschouwer het zelf invullen en wordt hij op deze manier kreatief met de voorstelling betrokken
Het programma van de voorstelling, is tweeledig. Het eerste gedeelte bestaat uit études waarin woorden, beweging, emotie en verhaal afzonderlijk worden belicht. Dit zijn als het ware "vingeroefeningen" voor begrippen die later samengebundeld worden in het tweede gedeelte dat bestaat uit de opvoering van "De clowns" van Marcel Achard. Deze vertoning wordt door middel van brochures veelal vooraf in de scholen voorbereid." (citaat 'De nieuwe Limburger' 28.01.1969)

Regisseur en samenstellings: Louis Bongers, tussenteksten en tekstbewerking: Carolien Bleys.
De muziek van Jean Lambrechts werd ingespeeld door een blazersensemble uit Wolder, onder leiding van Harry Beerts, klarinettist bij het Limburgs Symfonie Orkest.
BEZETTING
Première : 23 januari 1969 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteur : Paul van Ostaijen bewerkt door Carolien Bleys
Regie : Louis Bongers
Choreografie : Vera Bergman
Kostuums : Else Bongers
Decorontwerp : Else Bongers
Uitvoerenden : Nienke Sikkema, Ilona van Wijk, Edgar Danz, Bart Scheepens, Cees Wijn
Muziek : Jean Lambrechts
Inspiciënten : Theo van der Hoorn
Foto's Programma Tekst Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.