Een geboren leugenaar - 1968-07-25

ALGEMENE INFORMATIE
Een geboren leugenaar is gebaseerd op het boek 'Billy Liar' van Keith Waterhouse uit 1959. Waterhouse werd beschouwd als een van de 'Angry Young Men', een groep schrijvers afkomstig uit de arbeidersklasse van Noord-Engeland die aanschopten tegen het establishment. Samen met Willis Hall bewerkte Waterhouse zijn boek tot een toneelstuk.

Synopsis boek:
Lusteloos verzorgt Wim Visser (Billy) de administratie van zijn baas, de begrafenisondernemer Shaddrack. Terwijl hij droomt van een carrière als schrijver van televisieproducties in Londen, verslijt hij zijn dagen in een saai Brits provinciestadje waar hij woont met zijn ouders en grootmoeder. Hij heeft een eigen droomland geschapen, Ambrosia. In dit fictieve land speelt Wim Visser in zijn dromen diverse rollen, koning, generaal dan weer een Don Juan. Vanwege zijn gefantaseer heeft Wim Visser de bijnaam 'Liar' (leugenaar) verworven. Deze fantasie maakt dat hij er twee verloofdes, Rita en Annemarie (Barbara), op na houdt. Hij weet ze slechts te scheiden door leugens en excuses. Ondertussen heeft Wim Visser ook plannen met Miep (Liz), een meisje met eenzelfde fantasie, maar wel iemand die sterker in haar schoenen staat. Zijn pogingen om aan de bak te komen in Londen lijken succes te hebben. De bekende televisiekomiek Danny Boon, heeft positief gereageerd op een tweetal komische stukjes die Wim Visser hem heeft toegestuurd. Hij wil nu naar Londen om voor zijn succes te gaan, echter heeft hij nog een 'probleempje'. Hij moet nog driehonderd kalenders voor zijn baas als promotiemateriaal versturen. Wim Visser heeft echter de postzegels gebruikt voor zijn eigen promotie bij televisieproducers. Zijn baas stelt hem voor de keus, of terugbetalen of door blijven werken. Als hij Danny Boon ontmoet, vertelt deze hem dat brief een standaardreactie is. 's Avond volgt de volgende ramp. Annemarie en Rita zijn achter elkaars bestaan gekomen. Als zij met elkaar op de vuist gaan, vlucht Wim Visser met Miep. Zij haalt Wim Visser over om nu eens zijn fantasie te volgen en naar Londen te gaan. Ze maken een afspraak om te vertrekken. Grootmoeder wordt echter ernstig ziek en overlijdt. Wim Visser gaat naar het station waar hij heeft afgesproken met Miep. Als de trein bijna vertrekt, heeft Wim Visser ineens behoefte aan melk. Hij rent de trein uit naar de automaat, maar is te laat terug. De trein is al vertrokken. Opgelucht loopt Wim Visser terug naar huis, in gedachten alweer een generaal van Ambrosia, die opmarcheert aan het hoofd van zijn troepen.
(In de bewerking is het karakter van Danny Boon vervangen door Arthur Peereboom, een vriend van Wim Visser)

Wim Visser: Edgar Danz - Gerard Visser (Vader): Ton van Otterloo - Lies Visser (Moeder): Wilma van Klaveren - Christien Emmink (Grootmoeder): Fien Berghegge -
Annemarie: Thea Roding - Rita: Corry Arends -Miep: Ilona van Wijk - Arthur Peereboom: Bart Scheepens
BEZETTING
Première : 25 juli 1968 - Studiotheater, Tilburg
Auteurs : Keith Waterhouse en Willis Hall vertaald door Paul Rodenko
Regie : Leo Beyers
Regie assistent : Cees Wijn
Decorontwerp : Maurits Buma
Foto's in decor : Jan Swinkels & Liesbet van Hout
Uitvoerenden : Corry Arends, Fien Berghegge, Edgar Danz, Wilma van Klaveren, Ton van Otterloo, Thea Roding, Bart Scheepens, Ilona van Wijk
Inspiciënten : Theo van der Hoorn, Jan de Rooy
Souffleuse : Jeanette van Aalen
Affiche Brochure Foto's Pamflet Programma Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.