Boemerang - 1969-01-17

ALGEMENE INFORMATIE
Eenakter van Lou Vleugelhof (pseudoniem voor L. de Jonge)

Een hooggeplaatst bankemployé met de voornaam John besluit een dag voordat hij gehuldigd zal worden wegens vijfentwintig jaar trouwe dienst, thuis te blijven, zijn situatie kritisch te bezien en zgn. oude idealen en verlangens, voor zover nog achterhaalbaar, ruim baan te geven. Zijn vrouw Mary, die haar man sinds 25 jaar dezelfde koers heeft zien varen, raakt van dit plotselinge besluit enigszins van de kook en ontvlucht het huis. Een lang onderdrukt verlangen, te gaan schilderen, bevangt John. Het creatieve proces brengt allerlei gedachten en vermoedens op gang, die de feitelijkheid van zijn bestaanssituatie een ander aanzien geeft, dan hij waarschijnlijk verwacht had. Achtereenvolgens brengen zijn superieur van de bank, zijn oude kunstvriend Frank, Mary's minnaar de kolonel en de enige zoon Karel, een bezoek in John's huis en gedachtewereld. Door de ogen van de bezoekers gaat de bankemployé zich steeds duidelijker zien als de man die hij vreest te zijn: de monotone, plichtsgetrouwe sul die niet weet wat er in zijn eigen huis omgaat. Het is alsof iemand hem met een boemerang in de ziel getroffen heeft. Rijp voor waanzin wordt hij door dé als ziekenverplegers fungerende kolonel, bankdirecteur en studerende zoon weggevoerd. "Boemerang" lijkt voltooid, maar als het licht weer aangaat zijn de bezoekers verdwenen en zit John in 'bank'-pak het ontbijt naar binnen te schrokken om tijdig de bus te halen. De boemerang blijkt rakelings gepasseerd te zijn en zeilt terug. Het was misschien allemaal maar een droom.

John - Leo Derijks / Mary - Fien Berghegge / Zoon - Jaap van Donselaar / Kolonel - Ton van Otterloo / Frank - Ton Grosfeld /
Directeur - Kees Waterbeek
BEZETTING
Première : 17 januari 1969 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteur : Lou Vleugelhof
Regie : Jurg Molenaar
Decorontwerp : Johan Lennarts
Uitvoerenden : Fien Berghegge, Leo Derijks, Jaap van Donselaar, Ton Grosfeld, Ton van Otterloo, Kees Waterbeek
Inspiciënten : Jan de Rooy,
Foto's Pamflet Tekst Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.