De ware vriend - 1967-10-09

ALGEMENE INFORMATIE
Een blijspel in drie bedrijven. Van de 150 blijspelen die Carlo Goldoni (1707-1793) heeft geschreven worden er velen nog steeds gespeeld. Evenals Molière heeft Goldoni gebruik gemaakt van motieven uit de Commedia dell'arte.(Wervingstekst)

"De Ware Vriend" is gedeeltelijk een vrije navolging van Molière's "De Vrek".
Florindo, de "Vero Amico", is verliefd op de lieftallige Rosaura, de verloofde van zijn vriend Lelio. Deze verzoekt hem het hart te peilen van Rosaura, want hij meent te merken dat de gevoelens die zij voor hem heeft, niet meer zijn zoals ze waren. En inderdaad blijkt dat Rosaura's voorkeur duidelijk naar Florindo uitgaat. Lelio kan Rosaura alleen trouwen als zij haar bruidsschat meebrengt , maar de vlekkerige Ottavio, de vader van Rosaura, zoekt voor zijn dochter een man, die haar zonder huwelijksgift wil nemen. En wie komt daar beter voor in aanmerking dan de bemiddelde Florindo, die overigens in zijn keuze nog bemoeilijkt wordt door de opdringerige avances van de oudere en mallotige Beatrice, de tante van Lelio. Al deze handelingen, waar nog de schelmenstreken van de knechten Trivella en Trappola doorheen spelen, geven aanleiding tot veel komische verwarring met hier en daar een vleugje sentiment.

Florindo - Leo Beyers / Lelio - Jaap van Donselaar / Ottavio - Ben Aerden / Beatrice - Wilma van Klaveren
Rosaura - Ilona van Wijk / Colombina - Thea Roding / Trivella & Trappola - Kees Waterbeek(d)
BEZETTING
Première : 9 oktober 1967 - Schouwburg en Concertzaal, Tilburg
Auteur : Carlo Goldoni bewerkt door Ton Lutz
Regie : Ton Lensink
Regie ass. : Cees Wijn
Decorontwerp : Lukas Smits
Kostuums : Else Bongers
Uitvoering kost. : Dries Plak
Uitvoerenden : Ben Aerden, Leo Beyers, Jaap van Donselaar, Wilma van Klaveren, Thea Roding, Kees Waterbeek, Ilona van Wijk
Muziek : Lex van Delden sr.
Inspiciënten : Jan de Rooij, Willem de Vries
Brochure Foto's Kostuums Pamflet Programma Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.