Reinaart de vos - 1967-09-05

ALGEMENE INFORMATIE
Gebaseerd op het bekende gegeven van het oude dieren-epos "Van den vos Reinaerde" heeft een hedendaagse Belgische auteur een stuk geschreven waarin op satyrische wijze de spot gedreven wordt met menselijke zwakheden.

Het verhaal speelt zich af in de dierenwereld, waarin ieder dier bepaalde menselijke eigenschappen bezit. De vraatzuchtige Isengrim, de hebberige Bruin, de ijdele Tiecelijn en de schijnheilige Netelaar hebben moeten ervaren dat zij niet opgewassen zijn tegen de listige streken van Reinaart. Zij klagen hem aan bij Koning Nobel. Maar door vleierijen weet Reinaart zich in de gunst te stellen van de zelfgenoegzame heerser der dieren.
Hij krijgt uitstel van executie. Gesteund door de genegenheid van de goedige Seibel, zijn enige bondgenoot, neemt Reinaart nu wraak.
Zonder enige scrupules, maar op een amusante wijze weet hij iedere situatie met spitse en rake humor uit te buiten. Zijn tegenstanders worden het slachtoffer van hun eigen ondeugden. Het is vrolijke listigheid die triomfeert.

Proloog; 1e bedrijf lente; 2e bedrijf zomer; 3e bedrijf herfst; 4e bedrijf winter; epiloog  /  de pauze valt na de zomer.

Reinaart, de vos - Louis Bongers / Nobel, de leeuw - Ton van Otterloo / Tiecelijn, de raaf - Jeanneke Stam / Bruin, de beer - Cees Wijn /
Isegrim, de wolf - Bart Scheepens / Seibel, de marmot - Corry Arends / Kapelaan Netelaar, de egel - Jowan Krabbendam
BEZETTING
Première : 5 september 1967 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteur : Arthur Fauquez vertaald door Karel Jonckheere
Regie : Jurg Molenaar
Kostuums : Patricia van Uden, Reino Wuite
Decorontwerp : Louis Derijks
Uitvoerenden : Corry Arends, Louis Bongers, Jowan Krabbendam, Ton van Otterloo, Bart Scheepens, Jeanneke Stam, Cees Wijn
Brochure Foto's Pamflet Programma Tekst
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.