Wachten op Godot - 1968-02-26

ALGEMENE INFORMATIE
Wachten op Godot - 1968-02-26Het vertelt het verhaal van twee vrienden, Vladimir en Estragon.

Van wie beweerd wordt dat hun dialogen gebaseerd zijn op die tussen Beckett en Suzanne, met wie hij een kameraadschappelijke verhouding had. Om hieruit te concluderen dat de twee hoofdpersonages van "Wachten op Godot" evenbeelden zijn op Beckett en Suzanne is foutief, omdat Beckett de aspecten van de twee personages in de tekst verspreidt over de twee personages en af en toe nemen deze twee elkaars eigenschappen over.

Vladimir en Estragon wachten op Godot, op een onbepaalde plek, met als enige herkenningspunt een boom (die het verstrijken van de tijd aangeeft). De tijd is ook onbepaald, de tweede akte wordt geïntroduceerd als "volgende dag", maar het is onduidelijk hoe lang Vladimir en Estragon al wachten op Godot. Dat kan twee dagen zijn, maar ook hun hele leven (meer dan 50 jaar).
Tijdens het wachten voeren zij bizarre conversaties. Zij maken in de eerste akte kennis met Lucky en Pozzo, die in de tweede akte opnieuw langskomen. Pozzo is welgesteld en Lucky is zijn lijfeigene. Pozzo vernedert Lucky tot afgrijzen van Vladimir en Estragon. Uiteindelijk vertrekken deze personages en komt een jongen melden dat Godot vandaag niet komt, maar morgen zeker wel.

De tweede dag herinneren de personages zich de eerste niet zo goed, maar er zijn wel kleine nuances: de boom schiet blad en Pozzo is blind.

Estragon - Leo Beyers / Vladimir - Jurg Molenaar / Pozzo - Ton van Otterloo / Lucky - Jowan Krabbendam / een jongen - Bart Scheepens
BEZETTING
Première : 26 februari 1968 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteur : Samuel Beckett vertaald door Jacoba van Velde
Regie : John van de Rest
Decorontwerp : Frank Raven
Kostuums : Frank Raven
Uitvoerenden : Leo Beyers, Jowan Krabbendam, Jurg Molenaar, Ton van Otterloo, Bart Scheepens
Inspiciënten : Jan de Rooij,
Affiche Brochure Foto's Pamflet Tekst Pers
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.