Het antwoord - 1966-09-30

Fresco II
ALGEMENE INFORMATIE
Het antwoord Herman Heijermans / eenakter

Moeder, haar blinde zoon Johan en Marie die pas met haar zoon Bart is getrouwd, wachten op Hein en Bart voor het eten. Buiten is een grote menigte: staking. Het vrijheidslied weerklinkt. Er is veel politie op de been. Johan is ongerust: "Met geweld bereiken ze niets", zegt hij.
Hein komt thuis. Hij vertelt: "Alle machines staan stil. Ik was tevreden met mijn negen gulden, waarom dwingen ze me te staken?" Marie zegt dat hij laf is. De stakers doen het voor hun vrouw en kinderen. Hein is ongerust. Ze hebben om soldaten getelegrafeerd. Er zullen vreselijke dingen gaan gebeuren.
Moeder is angstig. Bart is nog steeds niet thuis. De staking gaat om 2 cent per uur meer loon. Terwijl ze eten, komt er weer een grote mensenmassa voorbij. Ze schieten! Twee werkmannen dragen Bart binnen die doodgeschoten is.

Als moeder wat tegen hem zegt, geeft hij geen antwoord. En Johan zegt: "God wou 't zo, dat vervloekte geweld".
BEZETTING
Première : 30 september 1966 - Stadsschouwburg, Breda
Auteurs : Herman Heijermans
Dramaturgie : Meia Alberda
Decorontwerp : Frans Jacobs
Uitvoerenden : Corrie Arends, Wilma van Klaveren
Inspiciënten : Willem de Vries
Foto's
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.