Korczak en de kinderen - 1965-10-04

ALGEMENE INFORMATIE
Korczak was een pools / joodse arts en een wijs-humoristische pedagoog/schrijver.
Bij Korczak en enkele vrienden ontstond het idee om een kindertehuis te stichten voor wezen en verwaarloosde kinderen.
Door gelden te verzamelen lukte het om in 1912 het Dom Sierot (=huis der wezen) te starten.
Als alle kinderen in 1942 door de SS naar het concentratiekamp Treblinka worden afgevoerd gaat Korczak vrijwillig met hen mee opdat zij 'niet bang zullen zijn'. Op het perron in Warschau, vlak voor vertrek, probeert een SS-officier, die zijn boeken voor en over kinderen kent, hem nog uit te laten stappen zonder de kinderen. Het antwoord: "U maakt een vergissing: niet iedereen is een schoft."

Tekst uit de brochure uit seizoen 1965-66:
De geschiedenis van Korczak, dat betekent teruggaan naar het ghetto van Warschau: 1942
Het betekent worden als de Duitse officier, een miezerige jeugd - crisistijd - en later volwassen, orde op zaken stellen en bijdragen tot de Endlösung van de minderwaardige rassen. In Warschau ontmoeten twee werelden elkaar: de zijne en die van Korczak.
Korczak, de kinderarts, die alles in het werk stelt om zijn joodse weeskinderen in het leven te houden. De officier komt zeggen dat het weeshuis "verplaatst" zal worden, De Waarheid is echter vernietigingskamp. Korczak moet de kinderen begeleiden op die tocht, ze zoet houden en verhaaltjes vertellen over een mooie reis met een prettig doel. In ruil hiervoor zal zijn leven worden gespaard. Korczak is een man die nooit liegt, daarop heeft hij zijn leven gebouwd. Maar nu neemt hij deze leugen op zich en maakte er een grote waarheid van.
Zingend gaan zij de laatste poort door en Korczak gaat mee.

Rolverdeling; De verteller - Albert Abspoel / 1e toneelspeler (SS officier) - Ton van Otterloo /
2e toneelspeler (Korczak)- Leo Derijks (Bob Verstraete) / toneelspeelster - Wilma van Klaveren / een kind - Joyce Verstraete.

Bij de regie van deze voorstelling is uitgegaan van de mise en scène en belichting, zoals ontworpen door Egbert van Paridon, bij de Nederlandse première door de Toneelgroep "Puck".
BEZETTING
Première : 4 oktober 1965 - Stadsschouwburg, Eindhoven
Auteur : Erwin Sylvanus vertaald door Egbert van Paridon & Hans Roduin
Regie : Ab Abspoel
Uitvoerenden : Ab Abspoel, Leo Derijks, Wilma van Klaveren, Ton van Otterloo, Joyce Verstraete
Inspiciënten : Joop de Veer
Brochure Foto's Programma
Alleen voor niet commerciële doeleinden mag materiaal van Proloog worden gedownload en vermenigvuldigd. Bij twijfel over het gebruik of bij commercieel gebruik dient eerst contact opgenomen te worden met: proloog@toneelwerkgroepproloog.nl   Bij gebruik van fotomateriaal voorzien van naamsvermelding dient deze te worden toegepast.